Acupunctuur

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een behandelmethode uit de Chinese Geneeskunde en, met name de vorm die ik toepas, is naar schatting al meer dan 4000 jaar oud. Deze geneeswijze wordt over de gehele wereld uitgeoefend. In het Oosten natuurlijk heel veel, maar de laatste decennia is de interesse in de westerse wereld enorm gegroeid. Ook hier wordt er veel onderzoek en studie gedaan en de populariteit van deze geneeskunst stijgt.

Volgens de Chinese geneeskunde circuleert energie door het lichaam en volgt hierbij specifieke banen, ook wel meridianen genoemd. Ik werk als acupuncturist met deze banen. Door middel van het aanprikken van 1 of meerdere acupunctuurpunten kunnen we het energie-evenwicht in het lichaam helpen herstellen. 

Een acupunctuurbehandeling is heel persoonlijk gericht op u. Dit komt omdat ieder mens uniek is en een eigen energie-evenwicht heeft. Als twee mensen met dezelfde klacht komen, zal ik toch een andere behandeling geven. De acupunctuur richt zich op de energie van de mens en niet puur op de symptomen.

   Wat is Stammen en Takken acupunctuur?                                                                                                                                       

Ik ben als acupuncturist gespecialiseerd is Stammen en Takken acupunctuur. Deze vorm van acupunctuur wordt ook wel CCM (Classical Chinese Medicine) genoemd en onderscheid zich van de meer bekende TCM (Traditional Chinese Medicine).

 In Stammen en Takken acupunctuur wordt rekening gehouden met uw constitutie en met de energie van het moment. Met de geboorte krijgen wij allemaal een energetische blauwdruk mee. Bepaalde meridianen in deze blauwdruk zullen de neiging hebben om sterker of juist zwakker te zijn. In de praktijk blijkt dat het voor een acupuncturist belangrijk is om rekening te houden met deze energetische constitutie om het proces naar heling zo goed mogelijk te kunnen laten verlopen.

 Ook de energie van het moment is belangrijk. Klachten kunnen tijdsgebonden zijn, zoals in een bepaald seizoen of een moment van de dag. Maar ook in bepaalde jaren kunnen klachten zich meer of minder voordoen. Door als acupuncturist rekening te houden met de energieen van het moment kan er beter herstel plaatsvinden, maar ook kan er preventief worden gewerkt.

 Vanuit de visie van Stammen en Takken acupunctuur bent u degene die zichzelf beter maakt. Met behulp van acupunctuur geven we uw lichaam de richting aan, waar zij het moet zoeken. Een acupunctuurbehandeling vanuit Stammen en Takken werkt zo’n 3 weken door, waarna uw lijf het zelf op moet pakken. Vandaar dat tussen de behandelingen vaak zo’n 3 a 4 weken zit. Soms gebeurd dit meteen, soms is het voor het lichaam zo moeilijk om iets te veranderen dat er meerdere malen de juiste richting moet worden aangegeven.

 

Een aantal voordelen van Stammen en Takken acupunctuur:

  • Er worden minder naalden gebruikt
  • De behandeling werkt langer door en u hoeft dus minder vaak te komen.
  • U ondersteunt uw eigen constitutie, zowel psychisch als fysiek zult u hier profijt van hebben.
  • De mogelijkheid om ook preventief te kunnen werken