De Tijdloze Zone

             

 

De tijd gaat door, de trein die rijdt. 
Ik heb de behoefte om hem af en toe stil te zetten, want gaat het wel de goede kant op? Ik probeer hem bij te sturen en soms lukt dat ook. Kleine koerswijzigingen, maar ook gebeurtenissen die me uit het lood slaan.

 

Die trein, hoe zet je hem stil? Waar bevind zich de plek die ik af en toe als een kadootje krijg aangereikt? Waar opeens de ontspanning in mijn lichaam is te voelen en waar alles weer juist voelt. Want als het me lukt even uit die trein te stappen dan blijkt daar ook een wereld te zijn.

 

Als dat kadootje er zo nu en dan is, dan ben ik op een plek waar geen tijd is, dan ben ik even niet met de toekomst of een doel bezig. Daar zit mijn oplaadpunt. De tijdloze zone noem ik die. Vrijheid voel ik daar. Even niet gevangen in mijn lichaam en mijn plannen. Vaak is het alsof ik mijn lichaam zoals een paard met de zweep controleer. Doe dit, ga deze kant op, stop. Behalve in de tijdloze zone, daar ben ik het niet die mijn lichaam opdrachten geef. Daar lijkt mijn lichaam autonoom te zijn. Gaat het zijn eigen weg en dat voelt vrij.

 

Volgens mij zit daar de kracht van ons zelfgenezend vermogen. In die tijdloze zone. Daar stemmen we ons af op onze omgeving in de meest complexe en voor ons ongrijpbare manier. 

 

Maar, hoe kom je daar? Geen gemakkelijke vraag en sowieso voor iedereen verschillend. Ik denk wel dat sommige mensen hier makkelijker komen dan anderen. Voor de een gebeurt dit tijdens een wandeling in het bos, de ander bereikt dit door te klussen, met vrienden te zijn, sex te hebben, kunst te maken of in de tuin te werken. Het kan in het werk worden gevonden wat je doet, in een maaltijd die je kookt, en met name ook door gewoon stil te zitten en niets te doen. Maar al deze dingen kan je ook heel goed doen zonder in de tijdloze zone te komen. En het probleem met de tijdloze zone is: Hoe liever je daar wil zijn, hoe moeilijker het is om er te komen. Want het doel bederft meteen deze operatie.

Vaak zit er van alles in de weg om hier regelmatig te verblijven. Want zelfs in onze slaap kunnen we nog in de trein zitten. Allerlei doelen, opvattingen, angsten of gebeurtenissen in ons leven kunnen ervoor zorgen dat we bij deze weldadige toestand wegblijven.

 

Herken je deze tijdloze zone bij jezelf en maak jij daar genoeg tijd voor? 
Met de vakantie in aantocht hoop ik dat iedereen tijd heeft voor tijdloosheid. 
En ervaar je klachten? Denk dan aan acupunctuur. Stammen en Takken acupuntuur heeft de mogelijkheid om je weer bij te sturen op je pad. Ik help je graag.

 

Sinds 1 maart is mijn volledige praktijk gevestigd op de Gastakker. Mijn praktijk daar is fijn en het is prettig om nu alles vanaf 1 locatie te kunnen doen.
Graag ontmoet ik je daar,

Een hele fijne zomer en een lieve groet,

Houkje

 

Het Innerlijk Kompas, april 2022

 

Al een tijd hebben jullie niets van mij gehoord. Ik werd in beslag genomen door een verbouwing. Mijn acupunctuurpraktijk bij mij thuis is namelijk naar beneden verhuisd. Sinds januari ben ik daar begonnen. Nu alle oproer weer tot rust is gekomen, begin ik te landen op deze plek. Het is een heerlijke werkplek geworden en ik ben ontzettend blij en trots met deze stap.

 

 

Verandering dus, in deze tijd, die naar mijn idee sowieso enorm gekenmerkt wordt door verandering. Momenteel kickt de lente in en dat is traditioneel ook de tijd voor verandering. Tijd voor de voorjaarsschoonmaak, een nieuwe frisse start met de belofte van alles wat gaat komen. Chinees gezien hoort het Hout element bij deze tijd. Hout staat voor het willen veranderen van de status quo, de bezem door de kamer, en gaan voor het nieuwe, het betere. 

 

Volgens de Stammen en Takken kalender is er dit hele jaar een overvloed aan Houtenergie. We zullen deze energie dus niet alleen nu, in de lente, sterk ervaren, maar het hele jaar door. Als acupuncturist is dat belangrijk om te weten, want dit heeft een effect op ons allemaal. 
Als Hout te sterk wordt en uit balans raakt, dan kan de groei oncontroleerbaar worden en te krachtig naar buiten treden. We kennen dit allemaal wel. Als we bijvoorbeeld te enthousiast iets willen veranderen, maar daar eigenlijk te ver in gaan. Dan kan er een moment komen dat je denkt: waar doe ik het eigenlijk allemaal voor?

Er is een energie die deze tendens in balans houdt. Dit is de energie van de hemelse stam Ding, die bij de hartmeridaan hoort. Hartenergie is het Vuur in jezelf, je ultieme mens-zijn. Hartenergie geeft de juiste richting aan groei, het is je innerlijke kompas. Zoals plantjes en bomen naar de zon groeien, zo moet ook je eigen groei zich richten naar je hart. 

Het Hart wordt in de Chinese geneeskunde vergeleken met de keizer. De keizer in China had een hele bijzondere rol. Hij kwam zelden in het openbaar, hij moest mediteren in het paleis en er vooral alleen gewoon 'zijn'. Hij mocht niet voor elk wissewasje worden geraadpleegd, nee, de keizer moest helder blijven en daarom zo min mogelijk worden gestoord, zo kon hij zijn rol het best vervullen. 
In het lichaam is dat hetzelfde. Het hart moet eigenlijk 'binnen' blijven en zo kalm mogelijk.
Maar dat is niet zo makkelijk, want als mens draait het leven rond gevoelens, liefde en (com)passie.
Toch regeert het hart je lijf het beste als het kalm en helder is. Dan geeft hij innerlijke rust, een goede slaap en focus en concentratie. Maar vooral geeft hij betekenis aan je leven, omdat hij weet waar het heen moet.

Dus als de Houtenergie je even teveel wordt dit jaar, geef je hart dan wat extra aandacht. Geef het stilte en ruimte, zodat je weer kunt horen, welke richting het aanwijst.

Uiteraard help ik jullie graag om balans te vinden en te houden en te werken aan de klachten die je ervaart. Ik werk nogsteeds in Zero-Point op dinsdagmiddag en op woensdag en donderdag ben je van harte welkom in mijn nieuwe praktijk aan de Gastakker.

Graag tot ziens in de praktijk!

Met hartelijke groet,

Houkje van Hoek                        

 

Een onbewerkt stuk hout, juli 2021

We zijn gemaakt uit een stuk. Als we het bij elkaar kunnen houden zijn we in balans. Maar dat lukt natuurlijk niet altijd.

Ik lees graag taoistische teksten en daarin gaat het wel eens over het 'ongehouwen blok'; Het taoisme schrijft voor dat je heel erg jezelf moet zijn, zonder allerlei kunstgrepen en dat wordt gesymboliseerd door een onbewerkt stuk hout. Er is nog niet aan geschaafd of gebeeldhouwd, het is gewoon zoals het is.

Het heeft altijd tot mijn verbeelding gesproken; Gewoon kunnen zijn zoals je bent! Ook in mensen kan ik dat soms heel erg waarderen. Ik kan er jaloers op zijn als iemand 'gewoon' heel erg zichzelf is. Want ook al is het niet perfect, het is wel een eenheid en iemand is 'af'. Het geeft ook een soort houvast, want: what you see is what you get. 

Volgens Stammen en Takken filosofie krijgen we allemaal een energetisch stuk van de taart. De een wordt geboren met een hele sterke miltmeridiaan, de ander krijgt een sterke longmeridiaan mee. Dat betekent dat we dus met een disbalans geboren worden. 
Ik zie nu steeds meer in dat we 'heel' zijn in deze disbalans. Het is de bedoeling dat we een disbalans hebben! Want dat geeft ons, ons unieke pad in deze wereld.
Het is niet ongezond om een sterkere miltmeridiaan te hebben. De enige uitdaging is: Hoe houdt je jezelf bij elkaar? Hoe houdt je jezelf in balans? Dat is heel persoonlijk, en daarbij kan Stammen en Takken acupunctuur helpen.

We zitten in een tijd waarin we veel met onszelf worden geconfronteerd. De focus is door de chaos buiten en alle gevolgen van dien heel erg naar onszelf toe gericht. Ook nu alles weer open lijkt te gaan ligt de focus nogsteeds op onszelf. Wie zijn we eigenlijk? En waarop baseren we de keuzes die we maken in het leven? Energetisch is dit jaar een tijd waarin onder andere de longmeridiaan actief is. De long is het orgaan wat lucht inademt van buiten en daar de essentie van neemt (zuurstof) voor ons lichaam. Binnen Stammen en Takken hoort bij de long ook wel de functie van een rechter. Hij weet namelijk, onpartijdig, wat goed is en pakt onverbiddelijk alleen de essentie en het juiste. En daarmee voorziet hij alle cellen in het lichaam van nieuwe energie.
Dus misschien wordt ons nu ook wel gevraagd om tot de kern te komen: wat is de essentie en wat neem ik uit de buitenwereld om mezelf energie te geven? 

En jezelf energie geven, betekent je ware natuur energie geven.

Maar ja, wat is nu echt je ware natuur? Dat is niet zo'n makkelijke vraag. Het is geen rationeel ding, want zo gauw we gaan rationaliseren zijn we al kunstgrepen aan het toepassen. Je ware natuur ontdekken heeft meer met voelen en ervaren te maken. Je kan het niet van iemand leren of uit de buitenwereld halen, want het is iets wat je alleen in jezelf kunt ontdekken.

Het is mijn wens om mensen te helpen zo dicht mogelijk bij hun ware natuur te komen met behulp van acupunctuur. Want hoe dichter we bij onze ware natuur zijn, hoe gezonder, vitaler en betekenisvoller we ons leven kunnen leven. 

Warme groet,
Houkje


 

 

 

 

Leef zonder het Yang te verstoren (feb 2021)     

                  

 

Lieve Mensen,

Een mens verandert niet zomaar. Natuurlijk soms wel, soms veranderen dingen zomaar en snel. Maar sommige dingen in ons zijn heel moeilijk te veranderen. We hebben allemaal wel zoiets waarvan je voelt dat het je tegenhoudt in je leven. Vaak geeft het leven je de aanwijzingen; op bepaalde gebieden gaat elke keer iets mis, telkens lijkt het leven je precies daar te grazen te nemen, en je snapt eigenlijk niet precies waarom. Dat kunnen gezondheidsproblemen zijn, maar het kan ook op hele andere vlakken zijn. Dat zijn je pijnpunten, maar daar zitten ook de grootste kansen voor ons als mens. 

Op dit moment zitten we weer in een lockdown en iedereen wordt wel op een bepaalde manier geraakt en veel van ons worden extra geconfronteerd met onze pijnpunten. Toch is deze lockdown heel anders dan de vorige, alweer bijna een jaar geleden. We hebben ervaring nu, en er lijkt meer 'gedeald' te worden met de situatie. Als ik naar mezelf kijk, dan voel ik ook dat er een kans zit in deze tijd. Een kans voor her-ijking. Een kans voor een nieuw begin. 

Deze periode, net na de winterzonnewende, staat onder invloed van de galblaasmeridiaan. Deze meridiaan staat voor het nieuw begin, de zon komt weer terug, het yang komt weer terug.
Maar let op: want je kunt het nog niet zien! In de diepte roert het zich, maar aan de oppervlakte is alles nog stil. Dus letterlijk weten we nog niet wat het nieuwe begin gaat zijn. En een van de belangrijkste voorwaarden voor het goed functioneren van de galblaasmeridiaan is rust en receptiviteit, de kracht van de winter. Het nieuwe begin heeft rust nodig en stilte, je mag het niet verstoren. Het is nog heel kwetsbaar en anders mist het zijn kans.

Een nieuw begin is nieuw. Dat is dus niet iets wat we bedenken of voornemen, dat soort dingen zijn meestal herhalingen van ons vertrouwde zelf. Een nieuw begin is verrassend, je had geen idee dat dit  het zou zijn! Het is zo mooi, dat had je nooit zelf kunnen bedenken en je vraagt je af waar het het vandaan komt. Maar toch.. Het klopt.

Ik hoop dat deze lockdown, dit keer midden in de winter, ons ondersteunt in dit hele proces. En dat we dus veel nieuwe kiemen mogen gaan zien bij iedereen, echt nieuw.
Want microkosmos is macrokosmos, als wij veranderen, verandert de wereld.

Tot 9 februari is er, zoals het er nu voorstaat, nog een lockdown en ben ik genoodzaakt mijn praktijk gesloten te houden, behalve op doktersadvies.  Achter de schermen wordt wel hard gewerkt aan de erkenning van acupunctuur als medisch contactberoep. Je zou ons enorm helpen door deze petitie te ondertekenen. 
Veel dank daarvoor!


Lieve groet,
Houkje